Voorschriftvrije geneesmiddelen blijven te duur volgens 67% van de Belgen

Prijzen kunnen stuk lager door markt open te stellen

Ruim tachtig procent vindt het onaanvaardbaar om voor voorschriftvrije geneesmiddelen zoals paracetamol minstens het drievoudige te betalen t.o.v. Nederlanders ​ ​ De helft van de Belgen zou willen dat voorschriftvrije geneesmiddelen in België niet enkel bij de apotheek te koop zijnMeer dan de helft van de Belgen koopt af en toe online voorschriftvrije geneesmiddelen bij apothekers (zonder advies).

Voorschriftvrije geneesmiddelen zoals paracetamol zijn in België minstens drie keer duurder dan in Nederland, waar deze ook verkocht mogen worden door drogisterijen. Onaanvaardbaar volgens vier op de vijf Belgen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van IPSOS I&O in opdracht van Kruidvat naar aanleiding van de dag van de zelfzorg op 24 juli. 

Te duur 

Geneesmiddelen waarvoor geen medisch voorschrift nodig is, zijn te duur. Dat is de mening van een ruime meerderheid (67%) van de Belgen, zo blijkt uit een onlangs door IPSOS I&O uitgevoerd onderzoek bij 1000 Belgen. Terwijl de verkoop van deze voorschriftvrije geneesmiddelen bij ons alleen in apotheken is toegelaten, mogen in Nederland drogisterijen deze ook verkopen. Dit zorgt in veel gevallen voor een aanzienlijk prijsverschil. Zoals bijvoorbeeld voor paracetamol. De generische variant is in België liefst vijf keer duurder dan een vergelijkbare versie in Nederland. 

Onaanvaardbaar

Ruim acht op de tien Belgen verwacht actie vanuit de overheid om voorschriftvrije geneesmiddelen goedkoper te maken. De helft vindt het bovendien niet juist dat voorschriftvrije geneesmiddelen in België enkel bij de apotheek verkocht mogen worden. Twee derde is ervan overtuigd dat de prijs van deze medicijnen zou dalen als deze ook in een drogisterij of een supermarkt verkrijgbaar zouden zijn. ​ 

Online voorschriftvrije geneesmiddelen aankopen is goed ingeburgerd: de helft van de Belgen koopt online bij de apotheek. Een derde van deze groep doet dat minstens één keer per kwartaal, een vijfde zelfs maandelijks. De persoonlijke adviesplicht waartoe de apotheker wettelijk verplicht is, gaat online echter verloren. 

Liberalisering van de markt

Kruidvat is een van de voordeelretailers die in Nederland al sinds eind jaren ‘70 op verantwoorde manier voorschriftvrije geneesmiddelen verkoopt. In België heeft de snelgroeiende retailer ondertussen meer dan 300 winkels, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel. 

In Nederland gebeurt de overgrote meerderheid van de verkoop van zelfmedicatie via drogisterijketens”, zegt Bert Verhoef, Managing Director Kruidvat België. “Als dit in België ook zou kunnen, dan zouden de prijzen aanzienlijk dalen. Ons onderzoek toont opnieuw aan dat de nood bij de Belgen hoog blijft om vanuit de overheid iets te doen aan de hoge prijzen. Tachtig procent verwacht actie om voorschriftvrije geneesmiddelen goedkoper te maken. Hier ligt volgens ons een belangrijke opportuniteit voor de Belgische overheid. Het openstellen van de markt, op een verantwoorde manier, zou de gezondheidszorg in België betaalbaarder én toegankelijker maken. En dat is in tijden van inflatie belangrijker dan ooit.” 

Verantwoord gebruik

Een van de bezorgdheden om de markt in België open te stellen is het verantwoord gebruik van zelfmedicatie en de nood aan advies. Verhoef: “Verantwoord gebruik is voor ons zeer belangrijk. We hebben in Nederland meer dan 4000 gediplomeerde drogisten in dienst die onze klanten van het juiste advies voorzien. Dat kan ook een doorverwijzing naar een huisarts zijn. Om ervoor te zorgen dat de verkoop van bijvoorbeeld paracetamol, één van onze bestverkochte producten, bovendien verantwoord en veilig blijft, mogen er in Nederland slechts een maximumaantal dosissen per product worden verkocht.”

Dominique Vandijck, professor Gezondheidswetenschappen, vindt een vrijere verkoop van voorschriftvrije geneesmiddelen een kans voor de patiënt en de overheid: ‘Kruidvat bereikt door het grote aantal verkooppunten op een laagdrempelige manier een groot stuk van de bevolking en kan voorschriftvrije geneesmiddelen een stuk goedkoper aanbieden. Dit is een goede zaak, op voorwaarde dat Kruidvat advies kan geven over het juiste gebruik ervan. Een opleiding organiseren voor daarvoor opgeleide professionals, zoals Kruidvat in Nederland doet, is een uitstekend idee. Een digitale bijsluiter kan ook heel nuttig zijn om de mensen juist te informeren. ​ Kwaliteitsvol, gratis advies geven over hoe je op een juiste manier voorschriftvrije geneesmiddelen gebruikt, helpt om toegang tot dit type geneesmiddelen en basiskennis bij de bevolking te verhogen. De patiënt kan op deze manier zo laagdrempelig mogelijk geholpen worden met de juiste info.

Over het onderzoek:

Het onderzoek werd uitgevoerd door IPSOS I&O van 19 juni tot 1 juli, bij 1000 Belgen, representatief naar leeftijd, geslacht en regio.

Over Kruidvat België

Avec plus de 1 250 magasins et 25 000 collaborateurs dévoués aux Pays-Bas et en Belgique, Kruidvat est le leader incontesté du marché de la santé et de la beauté. Kruidvat s'engage à rendre la santé, la beauté et le bien-être accessibles à tous. Sous sa devise "Toujours surprenant et avantageux", la chaîne de drogueries propose un large éventail de produits de santé, de beauté et d'articles pour bébé, alliant abordabilité, diversité et haute qualité. Cette offre est complétée par une gamme étendue et surprenante de produits, permettant ainsi à chacun de trouver ce dont il a besoin.


Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Kruidvat België nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL